Yfynke Hoogeveen

Yfynke Hoogeveen is een klarinettist die zoekt naar de essentie van een muziekstuk. Na haar scholing aan het Prins Claus conservatorium in Groningen heeft zij bewust gekozen voor een opleiding gericht op een kamermuziek-carrière, omdat in de daarbij passende kleine bezettingen elke noot ertoe doet en er een directe ‘een-op-een’ relatie is met het publiek. Om zover te komen heeft ze, na de basisopleiding in Groningen, in Arnhem aan de Academie voor de Kunsten gestudeerd bij Reinier Hogerheijde en in de Verenigde Staten bij Ricardo Morales (eerste klarinettist Philadelphia Orchestra en docent aan de Juilliard School of Music).  Ze behaalde haar Master in kamermuziek in 1998.

Sinds haar conservatorium-tijd werkt zij samen met de pianist Loes van Ras waarmee zij het Gauguin Ensemble vormt. Dit duo was in de loop der jaren een solide basis voor diverse projecten.

Met organist Erwin Wiersinga speelde zij op diverse internationale orgelfestivals, zoals in Duitsland, Tsjechië en Malta. Hij maakte transcripties van Schumann en Poulenc voor orgel en klarinet. Deze zijn opgenomen op cd in Hamburg.

Daarnaast werkte Yfynke mee aan een aantal cd-opnames van o.a componist Wim Dirriwachter en de zussen Sylvia en Irene Maessen (2015).

De afgelopen jaren nam ze deel aan een groot aantal kamermuziekprojecten waaronder het Festival du Haut Limousin en het Festival de Musique de Chambre te Lavaussau, in Frankrijk. En een festival in Litomysl, Tsjechië.

Yfynke heeft een privé-lespraktijk waar zij jonge talenten voorbereidt voor uiteenlopende conservatoria, in Nederland, maar ook daarbuiten (Kopenhagen). Ze ondersteunt regelmatig groepen blazers voor concoursen en uitvoeringen.

www.klarinetlesgroningen.nl

www.yfynkehoogeveen.com

Contact: y.hoogeveen@home.nl