Het ensemble

Anders dan gebruikelijk eindigden klarinettist Yfynke Hoogeveen en pianist Loes van Ras in de naamkeus voor hun ensemble niet bij een bekend componist, maar bij hun favoriete schilder Paul Gauguin – flamboyant en intrigerend vanwege zijn aangrijpende kleurpalet en inpliciete mystiek. Wat hen betreft gaat het maken van muziek over het creëren van contrasten, diepte en spanning. Over passie en temperament. Over het vertellen van een verhaal en het niet weer loslaten van de luisteraar.

Meteen nadat ze elkaar leerden kennen op het Groninger conservatorium voelden Loes en Yfynke dat hun samenwerking zou kunnen leiden tot meeslepende muzikale belevenissen.

 Als duo vormen zij nu meer dan 24 jaar de basis voor concerten en projecten waarin ze samenspeelden met collega musici – zoals de violisten Philippe Graffin en Jacobien Rozemond, celliste Mayke Rademakers en sopraan Irene Maessen – die de kracht en vanzelfsprekendheid van hun samenspel herkenden en die daaraan hun eigen kleur en spanning toevoegden.

In 2020 ontmoetten Yfynke en Loes celliste Karlien Bartels, met wie zij op het podium een dusdanige muzikale chemie voelen, dat ze besluiten om haar er als vast lid bij te vragen, en zo de vaste kern van het Gauguin ensemble te consolideren. Karlien is onder mee werkzaam als plaatsvervangend solo-cellist bij het Nationaal Orkest van België, naast haar aanstelling als hoofdvakdocent aan het ArtEZ conservatorium.

Naast optredens in binnen- en buitenland is het Gauguin Ensemble regelmatig te horen op radio en tv. Zo figureerden zij o.a. in het televisieprogramma Pavlov.

Moderne componisten schreven stukken voor het Gauguin Ensemble zoals Wim Dirriwachter en  Sylvia Maessen. Ter ere van hun 20 jaar jubileum schreef zij Correspondances  (2016).

In 2019 gaf het ensemble opnieuw Sylvia Maessen de opdracht iets voor hen te schrijven, dit ter ere van het geboortejaar van Clara Schumann 200 jaar geleden. Dit nieuwe werk ‘Clara’ ging op 18 oktober 2019 in premiere.

Van 2007 tot 2010 waren Loes en Yfynke ambassadrices voor de klassieke muziek in het Noorden.

Net als in hun naamkeus droegen zij bij aan de opkomende culturele ontschotting door projecten te ontwikkelen met kunstenaars uit andere disciplines, zoals een danser, een beeldhouwer, een schrijver, een dj. Hiermee benaderden en bereikten zij minder voor de hand liggend publiek.

link: www.karlienbartels.com