Loes van Ras

Loes van Ras studeerde in 1995 Cum Laude af aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen waar zij direct naar haar afstuderen de aanstelling van correpetitor aangeboden kreeg. In de jaren na haar studie volgde Loes voor haar solo-pianospel privélessen bij Marja Bon en Pascal Devoyon.

Al tijdens haar studie werd zij pianiste in het Noord Nederlands Orkest. Tegenwoordig is zij ook bij andere orkesten werkzaam als pianist, waaronder het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso.

De passie van Loes ligt sinds de vroege jaren van haar loopbaan in het ensemble-spel en het begeleiden van solisten, wat tot uiting komt in het dagelijks samenwerken met haar studenten aan het Prins Claus Conservatorium. Daarnaast is zij uitgegroeid tot een veelgevraagd pianiste in kamermuziek-ensembles en als begeleider van solisten en masterclasses door heel Nederland. Zo geeft zij regelmatig kamermuziekconcerten met musici van het Noord Nederlands Orkest en speelde ze samen met blazers van het Nederlands Blazers Ensemble en musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Loes maakte in het voorjaar van 2019 een concertreis door Frankrijk waar ze met de strijkers van het Matangi Kwartet en trompettist André Heuvelman concerten gaf in o.a. Honfleur en Parijs.

Met klarinettiste Yfynke Hoogeveen vormt zij al bijna 25 jaar het Gauguin Ensemble.

Loes werkte mee aan een aantal cd-opnames van o.a. het Noord Nederlands Orkest, componist Wim Dirriwachter en de zussen Sylvia en Irene Maessen (2015). Tevens maakte zij vele cd-opnames voor muziek-uitgeverij Hal Leonard.  Samen met Yfynke werkte zij mee aan radio- en tv opnames van de Avro en de VPRO. Waaronder live uitzendingen vanuit de spiegelzaal Concertgebouw Amsterdam.