Karlien Bartels

Karlien Bartels is een zeer veelzijdige en gepassioneerde celliste. Geboren te Groningen in een klassieke muziek georiënteerde familie wordt ze op twaalfjarige leeftijd toegelaten tot de Jong Talentenklas van het Noord Nederlands Conservatorium. Al gauw na het behalen van haar school diploma verhuist zij naar Parijs om haar cellostudie voort te zetten bij Michel Strauss aan het Conservatoire National Superieur, waar zij enkele jaren later haar Master’s Degree behaalt met een ‘Premier Prix’.

Intensief kamermuziekonderricht volgt zij bij onder andere Itamar Golan, Marc Coppey en Vladimir Mendelssohn. Daarnaast krijgt ze waardevolle masterclasses van musici als Alexander Rudin, David Geringas, Gustav Rivinius, Lluis Claret, Ivry Gitlis en het Juilliard String Quartet. Parallel aan haar studie in Parijs behaalt ze een Tweede Fase diploma aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, en perfectioneert vervolgens haar spel bij Reinhard Latzko aan de Universität für Musik und Darstellende Kunst in Wenen. Tijdens haar studie wordt ze toegelaten tot de Academie van het Orchestre de Paris op uitnodiging van Christoph Eschenbach. 

Als laureate van verscheidene concoursen – (o.a. ‘Prinses Christina Concours’, ‘Stichting Jong Muziektalent’, ‘De Voorziening voor Excellente Jonge Musici’, ‘Concours Internationale Flame Paris’) – ontvangt Karlien Bartels meerdere beurzen voor uitzonderlijk talent waaronder de Nederlandse ‘Prins Bernhard Cultuurfonds Beurs’, de ‘Nuffic Talent Scholarship’, en prestigieuze Franse beurzen van de ‘Société Générale’ en de ‘Fondation Meyer’.

Haar carrière tot zover bracht haar in de meeste Europese landen, de VS en Japan. Ze gaf recitals in zalen als Salle Pleyel en Cité de la Musique (Parijs), het Rudolfinum (Praag), Reduta Hall (Bratislava), Muziekgebouw aan ’t IJ (Amsterdam) en speelde concerten in het kader van de ‘New Masters on Tour’ serie van de International Holland Music Sessions. Als soliste was ze te beluisteren in de bekende concerten voor cello geschreven zoals dat van Schumann, Dvorak, Haydn, Elgar, Lalo en Saint-Saëns. 

Als actieve en enthousiaste kamermusicus is zij een geziene gast op festivals en was te horen op onder andere ‘Krakow Cello Spring’, ‘Kuhmo Chamber Music Finland,’ ‘Encore Music Festival,’ ‘Festival van Richelieu,’ ‘Festival du Vexin’ en het ‘Kamermuziekfestival Schiermonnikoog’. Ze werkte een aantal jaren nauw samen met pianiste Mami Hagiwara (Grand Prix Concours de Genève) met wie zij tijdens een tournee naar Japan een aantal belangrijke herdenkingsconcerten in Hiroshima speelt. Daarnaast is ze een aantal jaar celliste van het Parijse ‘Trio Lehmann’ en het Franse ‘Ensemble Eria’, en sinds 2020 van het Gauguin Ensemble. Met cellist Florent Maigrot vormt zij al 15 jaar een cello-duo, waarvoor de bekende Japanse componist Kenji Sakai het werk ‘l’Espace Interieur’ schreef. 

Met regelmaat wordt zij uitgenodigd als plaatsvervangend solo-cellist bij het Nationaal Orkest van België, en speelde in het Orchestre de Paris onder leiding van dirigenten als Llorin Maazel, Herbert Blomstedt, Andris Nelsons, Paavo Järvi en anderen.

Karlien Bartels is hoofdvakdocente cello bij het ArtEZ Conservatorium. Zij werd tevens uitgenodigd door de Conservatoria van Krakau en Sevilla om er masterclasses te geven. Een cello van C.A. Miremont (Parijs, 1882) wordt haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.