Recensies

Recensie Gauguin Ensemble voor PDF -concert in Bergen 2023 kamermuziekfestival van Quirine Viersen:

Gauguin Ensemble: Exotische klankkleuren
Concert door het Gauguin Ensemble, met een gastoptreden van celliste Quirine Viersen in de Ruïnekerk in Bergen op zondag 26 maart 2023. Programma: Beethoven, Klarinettrio opus 38. Robert Zuidam: Arearea voor klarinettrio. Julius Klengel, Twee duo’s voor cello. Brahms, Trio opus 114. Het Gauguin Ensemble met Yfynke Hoogeveen, klarinet, Karlien Bartels, cello en Nata Tsvereli, piano.
(recensie) – Celliste Karlien Bartels waarschuwde het publiek tijdens het geheel uitverkochte concert in de Ruïnekerk in Bergen van tevoren, eigentijdse muziek ligt niet iedereen even prettig in het gehoor, maar bij deze muziek kan dat wel eens heel anders blijken te zijn. Het ging om ‘Arearea’, een eigentijds stuk voor klarinettrio, door Robert Zuidam speciaal geschreven voor het jubilerende Gauguin Ensemble uit Groningen. Het is maar wat je gewend bent. Af en toe vlogen inderdaad hevig dissonante samenklanken door de kerkruimte, maar wat zich ontspon was werkelijk prachtige, verrassende muziek die hoge eisen stelde aan de musici, een exotische, magisch aandoende klankwereld, waarbij de piano geregeld in een slagwerkinstrument veranderde en je vergat dat er drie musici speelden. Het deed af en toe denken aan de avant gardecompositie ‘Hiëroglyphen’ van Daniël Ruyneman uit 1918.
Robert Zuidam schreef het stuk, geïnspireerd op het schilderij ‘Arearea’ (het vreugdevolle) van Paul Gauguin die tijdens zijn verblijf op Tahiti in de Stille Zuidzee-eilanden een mystieke wereld ontdekte die hij in zijn schilderijen vormgaf. De muzikale abstracte en lyrische weergave ervan bracht alles naar een hogere werkelijkheid, precies zoals Gauguin dat met kleur in zijn schilderijen wilde leggen. Het stuk is een prachtige aanwinst voor het 25-jarige Gauguin Ensemble.
Bijzonder was ook het gastoptreden van Quirine Viersen, organisator van het Duinstreek Kamermuziek Festival 2023, dat met dit concert het festival afsloot. Zij speelde samen met Karlien Bartels twee onbekende, maar geweldige duo’s van de Duitse componist Julius Klengel.
De levendige en met veel enthousiasme uitgevoerde composities van Beethoven en Brahms toonden aan dat het Gauguin Ensemble kan terugkijken op een jarenlange ontwikkeling naar een heel eigen klankschoonheid die het ensemble tot de top van de kamermuziekensembles in ons land heeft gebracht. (Eric Bos recensent)

Citaten uit recensies:

‘De musici geven een boeiende en zeer plezierige uitvoering van het trio op 38 waarmee je 40 minuten in Beethoven-sferen verkeert’ (Job van Schaik, Dagblad van het Noorden)

‘Men hoorde  in de sonate van Johannes Brahms fabelachtig goed samenspel en er was waarachtig sprake van het vertellen van een verhaal en vasthouden van de spanning’ (Leeuwarder Courant)

‘In de sonate van Poulenc werd het samenspel geperfectioneerd in een vakkundige en muzikale uitvoering met een bijzonder goede timing.’

‘De pianiste Loes van Ras had geen enkele moeite met de contrasten van Schumann’s Kinderszenen, die fris, lichtvoetig en dromerig klonken.

‘Hoogeveen maakte een prachtige opname van Abîme des oiseaux uit het beroemde Quatuor pour la fin du temps van Messiaen, buiten opgenomen op landgoed Vosbergen in Eelde, met vogelzang op de achtergrond’ (Job van Schaik, Dagblad van het Noorden)

‘In de Brahmssonate hoorde je veel gevoelige klankschoonheid in het samenspel.’

Over het concert in Rolde op 15-4-2018 met Mayke Rademakers: ‘Perfect samenspel, mooi op elkaar afgestemd, veel brille beheerste, maar indrukwekkende uitbarstingen in deze moeilijke niet vaak uitgevoerde muziek vol ingewikkelde ritmewisselingen.’ (Eric Bos recensent)

‘Het was duidelijk waarneembaar hoe de musici zich geconcentreerd en soepel door de stukken heen speelden. Met name Beethoven werd met een mooie balans vertolkt. De speelsheid van het trio kwam ten volle tot zijn recht. Het Ensemble zat vanaf de eerste noot op het goede spoor en toonde beheersing en technische vaardigheid.’

Over het Trio van Brahms: ‘De uitvoering van dit ensemble was uitstekend.’

Over het concert met Larissa Groeneveld en Peter Brunt: ‘Het ensemble vertolkte Quatuor pour la fin du temps van Messiaen op indrukwekkende en boeiende wijze.’ (Leeuwarder Courant)