Recensies

Recensies


Recensie Gauguin Ensemble in Bergen 2023 Duinstreekkamermuziekfestival met Quirine Viersen

Exotische klankkleuren

Concert door het Gauguin Ensemble, met een gastoptreden van celliste Quirine Viersen in de Ruïnekerk in Bergen op zondag 26 maart 2023. Programma: Beethoven, Klarinettrio opus 38. Robert Zuidam: Arearea voor klarinettrio. Julius Klengel, Twee duo’s voor cello. Brahms, Trio opus 114. Het Gauguin Ensemble met Yfynke Hoogeveen, klarinet, Karlien Bartels, cello en Nata Tsvereli, piano.
(recensie) – Celliste Karlien Bartels waarschuwde het publiek tijdens het geheel uitverkochte concert in de Ruïnekerk in Bergen van tevoren, eigentijdse muziek ligt niet iedereen even prettig in het gehoor, maar bij deze muziek kan dat wel eens heel anders blijken te zijn. Het ging om ‘Arearea’, een eigentijds stuk voor klarinettrio, door Robert Zuidam speciaal geschreven voor het jubilerende Gauguin Ensemble uit Groningen. Het is maar wat je gewend bent. Af en toe vlogen inderdaad hevig dissonante samenklanken door de kerkruimte, maar wat zich ontspon was werkelijk prachtige, verrassende muziek die hoge eisen stelde aan de musici, een exotische, magisch aandoende klankwereld, waarbij de piano geregeld in een slagwerkinstrument veranderde en je vergat dat er drie musici speelden. Het deed af en toe denken aan de avant gardecompositie ‘Hiëroglyphen’ van Daniël Ruyneman uit 1918.
Robert Zuidam schreef het stuk, geïnspireerd op het schilderij ‘Arearea’ (het vreugdevolle) van Paul Gauguin die tijdens zijn verblijf op Tahiti in de Stille Zuidzee-eilanden een mystieke wereld ontdekte die hij in zijn schilderijen vormgaf. De muzikale abstracte en lyrische weergave ervan bracht alles naar een hogere werkelijkheid, precies zoals Gauguin dat met kleur in zijn schilderijen wilde leggen. Het stuk is een prachtige aanwinst voor het 25-jarige Gauguin Ensemble.
Bijzonder was ook het gastoptreden van Quirine Viersen, organisator van het Duinstreek Kamermuziek Festival 2023, dat met dit concert het festival afsloot. Zij speelde samen met Karlien Bartels twee onbekende, maar geweldige duo’s van de Duitse componist Julius Klengel.
De levendige en met veel enthousiasme uitgevoerde composities van Beethoven en Brahms toonden aan dat het Gauguin Ensemble kan terugkijken op een jarenlange ontwikkeling naar een heel eigen klankschoonheid die het ensemble tot de top van de kamermuziekensembles in ons land heeft gebracht. (Eric Bos recensent)


‘De musici geven een boeiende en zeer plezierige uitvoering van het trio op 38 waarmee je 40 minuten in Beethoven-sferen verkeert’ (Job van Schaik, Dagblad van het Noorden)