Yfynke Hoogeveen

‘Het spel van Yfynke Hoogeveen kenmerkt zich door een uiterst muzikale souplesse, waarbij het instrument van fluisterend zacht en rond naar krachtig en scherp kan klinken’ (orgelnieuws.nl)

Yfynke Hoogeveen is een klarinettist die zoekt naar de essentie van een muziekstuk. Na haar scholing aan het Prins Claus conservatorium in Groningen heeft zij bewust gekozen voor een opleiding gericht op een kamermuziek-carrière. Ze studeerde na de basisopleiding in Groningen, aan de Academie voor de Kunsten in Arnhem bij Reinier Hogerheijde en in de Verenigde Staten bij Ricardo Morales (eerste klarinettist Philadelphia Orchestra en docent aan de Juilliard School of Music).  Ze behaalde haar Master in kamermuziek in 1998.

Sinds haar conservatorium-tijd werkte zij samen met de pianiste Loes van Ras waarmee zij het Gauguin Ensemble oprichtte. Samen volgenden zij masterclasses gericht op kamermuziek bij o.a. Charles Neidich, Pascal Devoyon en Michel Strauss. Als duo waren ze in de loop der jaren een solide basis voor vele concerten en projecten.

Met organist Erwin Wiersinga speelde zij op diverse internationale orgelfestivals, zoals in Duitsland, Tsjechië en Malta. Wiersinga maakte transcripties van Schumann en Poulenc voor orgel en klarinet. Deze transcripties namen zij op in de Johannes Kirche in Hamburg.

De afgelopen jaren nam ze deel aan een groot aantal kamermuziekprojecten waaronder het Festival du Haut Limousin en het Festival de Musique de Chambre te Lavaussau, in Frankrijk. En een festival in Litomysl, Tsjechië, en het Aurora Festival in Groningen.

Met het Gauguin Ensemble en met Erwin Wiersinga maakte Yfynke cd-opnamen. Daarnaast werkte ze mee aan cd-opnamen van componist Wim Dirriwachter en de zussen Sylvia en Irene Maessen.

Naast haar activiteiten als uitvoerend musicus heeft Yfynke heeft een privé-lespraktijk waar zij jonge talenten voorbereidt voor uiteenlopende conservatoria, in Nederland, maar ook daarbuiten (Kopenhagen). Ze ondersteunt regelmatig groepen blazers voor concoursen en uitvoeringen.