Nata Tsvereli

Nata Tsvereli begon haar pianostudie op 8-jarige leeftijd in Tbilisi, Georgië. Haar eerste piano docenten waren Nana Twildiani en Alla Tchikvaidze. In 1994 werd ze toegelaten tot het Tbilisi State Conservatory in de klas van prof. Nodar Gabunia, waar ze haar studie afsloot met de hoogste onderscheiding. 

In 1995 won ze de eerste prijs tijdens het 1e Nationale Concours in Tbilisi. Vervolgens was ze in 1996 prijswinnares in het Festival “Spring in Tbilisi”. In 1998 ontving zij de prestigieuze Shevardnadze beurs, en in hetzelfde jaar won ze eerste prijzen tijdens de International London Piano Competition en het Internationale Maria Yudina Concours in Sint-Petersburg. Ook maakte zij in dat jaar haar debuut met het beroemde Philharmonisch Orkest van Sint-Petersburg o.l.v. dirigent Jansug Kakhidze waarbij ze het tweede pianoconcert van Chopin en het derde pianoconcert van Rachmaninoff vertolkte in de Grote Zaal van de Philharmonie.

De in 2002 begonnen Master-opleiding aan het Amsterdams Conservatorium bij Jan Wijn sloot ze twee jaar later af. In 2005 speelde zij met veel succes met het Noord Nederlands Orkest o.l.v. Michel Tabachnik de zelden gehoorde 2e Symfonie “The Age of Anxiety” van Leonard Bernstein, zijn enige pianoconcert. Tevens was zij in hetzelfde jaar winnares van de ING Bank Publieksprijs. In 2006 was Nata Tsvereli winnares van de auditie voor de serie “Het Debuut”. In deze serie speelde zij tien solorecitals in belangrijke zalen in Nederland in 2007. In het voorjaar van 2008 verscheen haar debuut-cd bij het label DRC met werken van Schumann. 

Sinds 2000 vormt ze een pianoduo met de Nederlandse pianist Paul Komen. Hun cd met werken van Brahms en Rachmaninov werd met veel lof ontvangen. Tussen 2014 en 2018 heeft Nata Tsvereli nauw samengewerkt met fluitist Thies Roorda, waarmee ze een aantal cd’s heeft opgenomen met werken van Karg-Elert, Martin en Reger. 

In 2022 is Nata Tsvereli lid geworden van het Gauguin ensemble. 

Sinds 2003 is Nata Tsvereli verbonden aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen als hoofdvakdocent piano en kamermuziek coach.

Nata Tsvereli is Steinway Artist.